Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége vény nélküli forgalmazásra javasolja a fogamzásgátló tablettát

WASHINGTON Se recept, se orvosi vizsgálat. Az ország legnagyobb szülész-nőgyógyász szövetsége szerint a fogamzásgátló tablettákat recept nélkül kellene árusítani, akár a gumióvszert.

A meglepő fordulat az, hogy a fogamzásgátló felett őrködő orvosok már nem ellenpólusként “segítik” a nőjogi aktivisták munkáját, hanem szeretnék, ha szélesebb körben hozzáférhető lenne a fogamzásgátló.

Senki sem várja persze, hogy túl hamar lekerüljön a vényköteles gyógyszerek listájáról a fogamzásgátló: először is, egy gyógyszeripari társaságnak kormányzati engedélyre lenne szüksége, és még az se biztos, hogy folyamodik-e egyáltalán bármelyik cég ilyen engedélyért. Ami még a nagy kérdés, mit jelentene ez a nők pénztárcájára nézve, hiszen a biztosítás többé nem fedezné a fogamzásgátlót.

Ennek ellenére úgy néz ki valami mégis alakulófélben van. Már most sem kell senkinek orvoshoz mennie (amennyiben 17 év feletti), hogy sürgősségi fogamzásgátlót vegyen, ami megakadályozhatja a terhességet, ha időben alkalmazzák.

Az idei év során az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal- a ford.) már kezdeményezett egy találkozót, annak megvitatása érdekében, hogyan lehetne recept nélkülivé tenni a szájon át szedhető fogamzásgátlókat, és most a nagy befolyással bíró Amerika Szülészek és Nőgyógyászok szövetsége is bejelentette, hogy biztonságos lenne a tabletta ilyen módon történő alkalmazása.

Várjunk csak, hiszen ezek az orvosok, akik azon keresnek pénzt, hogy a nőknek évente meg kell a receptet újíttatni, miért is támogatnának valamit, ami miatt fel kellene adniuk ezt a jövedelemforrást?

Dr Kavita Nanda elmondása szerint, a szülész-nőgyógyász aki a társszerzője volt a közleménynek, körübelül az összes terhesség fele az országban nem szándékolt, és ez a szám nem változott 20 éve. “Nagyon szerencsétlen dolog, hogy ebben az országban, ahol ennyi fogamzásgátló eszköz állna a rendelkezésünkre, a nem kívánt terhesség még mindig egy nagyon komoly népegészségügyi probléma”- mondta az Észak Karolinai nonprofit FHI 360 (régebben Family Health International) tudósa.

Sok nőnek probléma megfizetni egy orvosi látogatást, vagy időben időpontot szerezni, amikor kifogyófélben vannak a tablettáik- ami ahhoz vezethet, hogy kihagynak adagokat”- mondja Nanda. “Ha nem lenne recepthez kötve a fogamzásgátló, akkor egyszerűen csak begyűjthetnék akár az éjszaka közepén is a nők, ha éppen kifogynak belőle. Egyszerűen kevesebb akadály állna az útjukban.”

Kedden azt nyilatkozta az FDA, hogy hajlandó lenne bármelyik céggel tárgyalni, akit érdekelne a fogamzásgátló recept nélkülivé tétele, hogy megvitassák, milyen tanulmányok elvégzésére lenne szükség.

A másik kérdés az ár. Az Obama adminisztráció új rendelkezései kötelezik a legtöbb munkahelyi egészségbiztosítási szövetkezetet, hogy hozzájárulás nélkül biztosítsák az FDA által elfogadott fogamzásgátlókat. Ha a fogamzásgátló tabletta lekerülne a vényköteles gyógyszerek listájáról, már nem lenne támogatott ezeknek a rendelkezéseknek a keretében, ahogy a gumióvszer sem az, nyilatkozta Tae Sye, a Health and Human Services (kb. Egészségügyi minisztérium) szóvivője.
A Szülészek-nőgyógyászok szövetségének állásfoglalása, amit az Obstetrics and Gynaecology szakfolyóiratban publikáltak megjegyzi, hogy a költségek kérdését mindenképpen rendezni kell. Azt is hozzáteszi, hogy nem minden nő jogosult az ingyen fogamzásgátlóra, és egy nemrég megjelent kutatást idéz, ami szerint a fiatal nők, és a nem biztosítottak átlagban így is 16 dollár körüli összeget fizetnek egy havi adagért.

Az orvosi szövetség világosan kifejezte, hogy:
A fogamzásgátló tabletta nagyon biztonságos. A vérrög képződés, a legfontosabb fő mellékhatás ritka és a terhesség alatt és rögtön szülés után még nagyobb veszélyforrás.

A nők maguktól is el tudják dönteni, hogy vannak-e jelen rizikófaktorok az életükben, mint például a dohányzás, vagy korábbi vérrög, ami miatt el kell kerülniük a tablettaszedést.

Vannak olyan recept nélküli gyógyszerek, amiknek ritka, de súlyos mellékhatásai vannak, pl az aszpirin gyomorvérzést okozhat, vagy a paracetamol májkárosodást.

Semmilyen nőgyógyászati vizzgálatra, vagy méhnyakrák szűrésre nincs szükség mielőtt elkezdene valaki fogamzásgátlót szedni. Ennek ellenére közölni kell a nőkkel, hogy folytassák az ellenőrzéseken való részvételt, ahogy szükségét érzik (“as needed”- és ki másé lenne a végső döntés mint a páciensé – a ford.) illetve ha olyan fajta fogamzásgátlót szeretnének igénybe venni, amihez orvosra van szükség, pl.: implantátumok.
A szövetség nem nyilatkozott a tinédzsereket illetően. Hiába tiltakoztak a reproduktív egészségügyi specialisták, az USA egészségügyi rendelkezései előírják, hogy a gyógyszertárosok ellenőrizzék a sürgősségi fogamzásgátlót vásárlók korát, mivel a 17 évesnél fiatalabbaknak receptre adhatják csak ki. Feltételezhetően ugyanez vonatkozna a hétköznapi szájon át szedhető fogamzásgátlókra.

A vényre kiadható fogamzásgátló régóta norma az USA-ban, Kanadában, Nyugat-Európában, Ausztráliában, és még pár országban, de sok országban nincs szükség a receptre.

A váltás nem új keletű ötlet. Washington államban pár éve egy kísérleti projekt arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyszerészek megfelelően el tudják látni a hozzájuk forduló nőket a megfelelő hormonális fogamzásgátlókkal, mindenféle orvos bevonása nélkül. A kérdés csak annyi volt, hogyan és ki fizessen ezért.

Egyes gyógyszertárak Londonban ugyanilyen kísérletet vezettek be, és a híradások arról számolnak be, hogy a UK egészségügyi hivatalnokai szerint a program eléggé jól működik ahhoz, hogy ki lehessen terjeszteni.

Kutatók a Texasi El Paso-ban tanulmányoztak 500 nőt, akik rendszeresen átkelnek a határon, hogy Mexikóban vegyék meg a fogamzásgátlóikat, ahol egyes USA-beli brandeket pár dollárért kapni recept nélkül. Több mint kilenc hónapon át a Mexikóban vásároló nők rendszeresebben szedték a tablettát mint a másik 500 nő, akik El Paso-i klinikákról szerezték be a tablettáik, valószínűleg azért, mert a klinikát használóknak várni kellett az időpontokra, nyilatkozta Dr Dan Grossman a Kaliforniai Egyetemről és a nonprofit kutatócsoport Ibis Reproductive Health-től. “A tablettához való hozzáférés, amikor szükség van rá, sokat változtat a helyzeten”

Link:

http://www.huffingtonpost.com/2012/11/21/over-the-counter-birth-control-american-college-of-obstetricians-gynecologists_n_2170450.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s