A nőgyógyászat atyja, Marion Sims

http://myencephalonjourneys.tumblr.com/post/23874271701

http://www.amazon.co.uk/Medical-Apartheid-Experimentation-Americans-Colonial/dp/076791547X

J. Marion Sims-t “a nőgyógyászat atyjának” nevezik Alabamában elvégzett kísérleteinek a köszönhetően. A kísérleteit olyan rabszolgasorban tartott nőkön végezte, akiket gyakran kísérleti patkányokként bocsájtottak rendelkezésre az ültetvénytulajdonosok, akik ezeket a nőket nem tudták saját szexuális élvezetszerzésükhöz felhasználni.     

Sims hét nőt négy éven át kísérleti tárgyként tartott, de a halál ösvényét hagyta maga után és maradandóan traumatizált fekete nőket.  

Anarcha volt az egyik azok közül a nők közül, akiken Sims kísérletezett. Egy részletes története található ennek a szörnyetegnek Harriet Washington Medical Apartheid című könyvében.  

Sims úgy hitte, hogy az afrikaiak érzéketlenek a fájdalom iránt, és úgy végzett sebészi beavatkozásokat a nőkön, hogy nem használt sem érzéstelenítést, sem fertőtlenítést. Az eljárások általában a következő módon zajlottak.   

A fekete női rabszolgák, akik a kísérleti patkányok voltak, lefogtak egy kísérleti tárgyat, miközben Sims elvégezte a méheltávolításokat, méhkürtkimetszéseket és más eljárásokat, hogy megvizsgálhassa a különböző női működészavarokat. 

Sims ezen kívül rengeteg operációt végzett el más rabszolga népességeken is. Az alábbi részlet a rabszolgasorba kényszerített gyerekeken alkalmazott “gyakorlatát” részletezi. 

Sims megkezdte a kísérletezéshez fűződő szabadságának gyakorlását a rabjain. Őrizetbe vett rabszolga gyerekeket és egy cipész árral megpróbálta a koponyáik csontjait felfeszíteni a megfelelő állásba.  

Nem is merünk belegondolni, hogy mi mindent szenvedtek el Sims keze alatt, és micsoda iszonyatot érezhetett egy rabszolga nő, annak a hírnek a hallatán, hogy őhozzá küldik kezelésre. Bizonyos, hogy a rabszolgasorban élő lakosság sorai között futótűzként terjedtek a pletykák arról, hogy mit művelt a nőkkel. Sims-re South Carolina-szerte megbecsüléssel tekintetek és megörökítették az emlékét szobrok és emléktáblák által. Épületek, kórházak és utcák viselik a nevét. Bár a rasszhoz, osztályhoz és nemhez fűződő előítéleteinek a történelmi kontextusa nem tagadható, nem lehet, hogy mégiscsak az emberségesség egy magasabbra tett mércéjét kellene alkalmaznunk azokkal szemben, akikről úgy döntünk, hogy megtiszteljük őket?

fordítás innen: http://dezsa.tumblr.com/post/55895731753/myencephalonjourneys-j-marion-sims-is-called

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s